Već dugo vremena vežbam. I kao jednu od obaveznih stvari u zatezanju tela smatram vežbanje sa pilates loptom. Pokušaću da vam objasnim par vežbica koje ja koristim bukvalnom na dnevnom nivou, koje mi pomažu da ostanem fit I relaksirana.

Za ove vežbe možete koristiti mini lopte za pilates ili neku drugu elastičnu vrstu lopte (koja nije klizana I glatka), I prečnika ne većeg od 25 cm. Vežbe sa ovakvim loptama su mnogo bolje od vežbanja sa velikim pilates loptama. Prema nekim istraživanjima, mišićna aktivnost se pomoću ovih vežbi povećava za čak 50%! Ako vam ovaj podatak nije dovoljan, onda bolje nemojte da čitate ostatak teksta! 😉

Vežbe ću da razvrstam u nekoliko grupa:

POČETNICI – uglavnom stariji ljudi, ili oni koji počinju nešto intenzivnije vežbanje. Smatram da će svi zavoleti vežbe sa loptom, jer su vrlo jednostavne, lako pamtljive I izvodive. Ubedljivo najjednostavnija od svih se izvodi na stolici, kada sedate na njoj, postavite loptu između butina I lagano pritiskajte nogama I brojite do 10. Nakon što odbrojite do 10, polako vratite noge u početan položaj. Ponovite ovu vežbu nekoliko puta (koliko možete, nemojte se forsirati).

ZA GUZU I BEDRA – da biste radili ovu vežbu, morate pronaći glatki zid. Priđite mu okrenuti leđima, stavite loptu na donji deo leđa I prislonite se uz zid. Spuštajte se polako u čučanj sa malo razmaknutim nogama, I pomerajte loptu duž leđa, prema vratu. Ponovite ovu vežbu makar 10 puta.

TRBUŠNI MIŠIĆI – lezite na pod. Savijte kolena. Postavite loptu između kolena, dok ruke treba da vam budu prebačene iza glave. Podižite se stiskajući loptu, podižući glavu I ruke prema loptu. Nakon toga, spustite se u početni položaj. Ponovite ovu vežbu makar 10 puta.

Pilates lopta vezbe

KONTROLA SA LOPTOM – ovo su malo intenzivnije vežbe. Lopta treba da vam stoji između gležnjeva. U toku ovih vežbi imaćete više napora I kontrole, jer morate da pazite da vam lopta ne isklizne iz nogu. Za početak ponavljate vežbe po 5 puta, ukoliko osećate da ne možete više. Tek 2, 3 nedelje nakon početka ovih vežbi krenite sa ponavljanjima po 10 puta.

I za kraj. Kao I kod svih vežbi, I ovde se preporučuje dobro zagrevanje pred vežbe, kao I istezanje nakon njih. Moja poruka – vežbajte I (p)ostanite vitke!