Ne želite da imate slabe i mršave noge? Onda pojačajte vežbe kojim ćete se usredsrediti na listove. Uglavnom vežbači zanemaruju vežbe za noge i ne rade ih onoliko koliko bi trebalo da ih rade, jer se previše fokusiraju na gornji deo tela. Međutim, ukoliko želite da postignete proporcionalan izgled, morate raditi vežbe i za noge! Upravo se jedan deo nogu teško povećava, a to su upravo listovi. Oni su pod konstantnim pritiskom, zbog svakodnevnog hodanja, te je zato potrebno da ih dodatno aktiviramo. Ukoliko radite ove 3 vežbe, možete načiniti rezultate na tom polju.

vezbe-za-listove1. Podizanje na prste jedne noge – ovu vežbu biste trebali da radite jednom do dva puta dnevno. Ukoliko je radite dvaput, više ćete uticati na listove i imaćete jači efekat na njih. Napravite pauzu od makar 8 sati ukoliko ovu vežbu radite dvaput, da bi mišići stigli da se odmore i opuste. Vežba počinje tako što zauzimate normalan položaj i stopala trebaju da vam budu prava. Podignite jedno stopalo i naslonite ga na list druge noge. To je položaj u kome trebate da budete, tj. treba da stojite na jednoj nozi. Nogu na kojoj stojite polako podižite, samo uz pomoć prstiju. Potrudite se da što više podignete petu, zadržite se u tom položaju oko 5 sekundi, tokom kojih ćete stegnuti mišiće lista. Potom se polako spustite u početni položaj i ponovite celu vežbu. Ovu vežbu radite koliko možete da izdržite, i nakon umora promenite nogu. Preporučljivo je da uradite 3 serije za svaku nogu.

 

2. Skok na jednoj nozi – zauzmite položaj u kom ćete stajati na jednoj nozi, dok druga noga treba da bude podignuta i savijena pod uglom od 90 stepeni. Potom skočite što više možete i dočekajte se na istom mestu. Prilikom doskoka nemojte mnogo da savijate koleno. Preporučljivo je da uradite 3 serije po 10 skokova za svaku nogu.

vezbe-za-jace-noge3. Izdignuti stoj na prstima – zauzmite položaj u kom ćete stojati na ivici stepera ili stepenika. Oslonite se samo na vaše prste, a pete trebaju da vise. Potom podižite pete što više možete, polako, i zadržite se u tom položaju nekoliko sekundi, pa se potom vratite u početni položaj. Ovu vežbu možete da radite koliko hoćete i možete, a takođe je moguće da je realizujete sa ili bez tegova.