Vežbanje

Ako ste zaista odlučili da smršate i želite da izgubite kilograme a otopite masne naslage , onda znajte da nije dovoljno samo da radite određene vežbe a da kardio trening izbrišete kao da ne postoji.Da bi postigli zadovoljavajuće rezultate treba raditi i vežbe i kardio program. Ako se pitate koliko puta mesečno, reći ću vam najmanje 12 puta raspoređenih u tri treninga u toku nedelje od najmanje pola sata u početku dok se naviknete, pa ih vremenom podižite na sat vremena kad se uhodate.

Grickanje kojeg nismo svesni

Jedna od najvećih grešaka koje mnogi prave je grickanje raznoraznee hrane naročito grickalica preko dana i to postane vrlo lako navika koje često nisu ni svesni. Na samo ovaj način pri gledanju TV, dok sedimo za kompjuterom, sa društvom ili “u prolazu”, nabacimo minimum 20% više grane, t.j. kalorija, pa onda se bavimo izgovorima- ne znam kako se gojim kad ništa ne jedem ili uobročeno se hranim, što je daleko od istine.

Unos kalorija

Zavisno od metabolizma, poslom kojim se bavimo, načina života, navika te kom polu pripadamo unos kalorija nam može varirati od osobe do osobe a da to ne predstavlja problem koji će uticati na našu kilažu i izgled. Međutim za skidanje kilograma postoje strogo deinisana granica unosa kalorija kako za žene tako i za muškarce. Ta granica se zadržava na 1800 kalorija u toku dana, to je najveća cifra koje se moramo držati ako se odlučimo za lagan tempo mršavljenja bez pritiska. Najefektnije bi bilo 500 kalorija po obroku uz jedan dodatni od 300. Ukoliko se radi o malo radikalnijim potezima, željom za bržim gubitkom ta cifra u početku ne sme biti manja od 1500 kalorija uz pojačane fizičke aktivnosti.

fitness-devojke
Sagorevanje kalorija

Ako vam dan protiče u strahovito brzom tempu, onda kad obavljate uobičajene poslove od odlaska na posao pa do nabavke pojedinih namirnica po prodavnicama sagorećete oko 400 kalorija.Ako vam se to čini da je malo probajte da na primer za sat vremena kupovine na svakih pet do deset minuta ubrzate vaš tempo znajte da ćete umesto prosečnih 150 kalorija koje se gube u toku sata šetnje potrošiti bar 200 što je za 30% više a nećete se nešto naročito umoriti dvominutnim ubrzavanjima tempa. Nekorišćenjem lifta pri odlasku na posao, u prodavnicu, kod prijatelja, takođe ćete skinuti još 100 kalorija.Ako saberete i onih 50 iz šoping centra to vam je 150. Znači za sat vremena vašeg radnog dana dupliraćete broj sagorelih kalorija a da to nećete ni osetiti.

Obroci

Svi jedu više od vas a svi nose manje pojaseve oko struka? Vi jedete musli, dijetetsku hranu a oni slatkiše pa opet ste deblji od njih? Stvar je jednostavna… možda unosite više kalorija. Neka vam uđe u naviku da svakodnevno zapisujete šta jedete i koliko, pa izračunajte kalorije. Vremenom ćete ući u štos šta i zbog čega se gojite i odakle višak kalorija. Vodite se pravilom tri trećine. Jedna trećina a povrća,jedna trećina i jedna trećina nekog drugog priloga. Proverite šta čini sastav obroka jer na primer bilo koja pizza ima manje kalorija od bilo kojeg sendviča sa majonezom ili sličnim prilogom sa velikim brojem kalorija.

Izbacite dijetetske proizvode

Ljudi se zavaraju sa dijetetskim proizvodima, pa se dešava kad požele da unesu nešto slatko kupove dijetetske proizvode a sa njima unesu veći broj kalorija nego što bi to uneli sa pravom poslasticom koju bi konzumirali u manjoj količini. Ne uskraćujte sebi slatkiše, već njihovu količinu. Nećete ništa postići dijetetskim proizvodima ako nemate ograničenja u njihovom konzumiranju.