Kako se hraniti pre i posle treninga

Hrana, kao najbitniji sastojak za funkcionisanje našeg organizma, uslovljava da je unesemo u dovoljnoj količini da bi imali dovoljno snage da odradimo vezbe što efikasnije. Međutim, I kod toga se moramo pridržavati određenih pravila. Ne smemo se prejedati ili otići praznog stomaka na trening. Obrok pre treninga treba da održi nivo šećera u krvi, a da bi se on stabilizovao, pre treninga treba jesti nešto što sadrži masnoće, ugljene hidrate I proteine, u manje kaloričnim porcijama.

Oko tri sata pred trening moramo uneti hranu koja ima manje od 500 kalorija I treba da se sastoji uglavnom od ugljenih hidrata, kao što su jela sa testeninom npr. Treba izbegavati mahunarke (pasulj, brokoli, kelj, karfiol, itd), koje izazivaju gasove, koji loše utiču na intenzitet treninga, izazivajući digestivne smetnje. Oko pola sata pred trening treba užinati nešto što takođe sadrži ugljene hidrate, u vrednosti od 40 do 100 kalorija. Uz to, treba da sadrži I manju količinu masti. Treba izbegavati hranu koja sadrži mnogo biljnih vlakana, jer se ne može svariti pre treninga. Neposredno pred trening, oko 15 minuta, a ako niste jeli duži period, treba uzeti hranu koja se sastoji od lako svarljivih ugljenih hidrata, kao što su na primer prosti šećeri, koji ne sadrže biljna vlakna, jer se brzo vare I pružaju dovoljno snage za vežbanje.

ishrana-posle-treninga

Posle treniga sledi najbitniji obrok u toku dana. Ako je cilj (a verujem da jeste) obnova mišića I njegovo građenje, ili sprečavanje gomilanja sala, proteini bi trebalo da budu glavni sastojak vašeg obroka. Kao najbolja varijanta preporučuje se meso, ali I grašak, pasulj ili sočivo nisu ništa lošiji izbor. Obrok koji predstavlja kombinaciju proteina, povrća I integralnih žitarica je idealn izvor svih neophodnih sastojaka. Preko salate možete uneti I dobre masti, kao što je to na primer maslinovo ulje, koje doprinosi oporavku I smanjenju upale mišića. Pojedite onoliko koliko će vas zasititi, nemojte se prejedati! To sami kreirate I nemam preporuku koliko biste trebali da unosite hrane u ovom obroku. Znajte da salate I povrća ne morate ograničavati, ali opet ponavljam da ne treba preterivati. Količina mesa ne treba da bude veća od vasa dva dlana, a količina integralnog pirinča ili testenina bi trebalo da bude umerenija.