Mnogi žrtvuju svoje zdravlje za manji broj konfekcijske odeće! Da. Baš tako, bez preterivanja to govorim, jer nekako, svi mislimo da se problemi dešavaju “tamo nekom”, nekom drugom te da će baš nas zaobići.

Problemi koji vas sigurno neće zaobići su baš oni kojima ste vi uzrok i izazivač!

Vaša želja da skinete kilažu bez adekvatnog savetovanja i pridržavanja istih je problem definitivno.

Ne znam koliko su ljudi , koji se odluče za dijetu na svoju ruku svesni pogubnih posledica po svoje zdravlje i to posledica koje mogu biti dugotrajno urušavajuće.

To što vi trpite glad ili trpite da jedete ono što volite a mislite da to što jedete će vas odmah ubaciti u farmerice koje ste nosili pre desetak godina znači samo da vaš organizam takođe trpi.

gladovanje-dijeta

Efekat naglog mršavljenja verovatno lepo izgledaa u trenutku ali su posledice dugoročne. Trenutno kretanje onog jezička na vagi u minus se ne odnosi samo na minus u kilogramima već i na minus u zdravstvenom smislu.

Da bi vaše izgladnjavanje imalo smisla prilikom držanja dijete morate vežbati.

Kada to ne činite, sve one naslage koje ste godinama taložili, a koje sad odlaze, odnose sa sobom one materije koje su davale energiju vašem telu, te telo poput predatora, u neimanju korišćenja materija, će se okrenuti korišćenju samog sebe.

Drugim rečima, ne rastapa vam se masnoća. Razlažu vam se mišići.

Uz sve to ide pad energije, apatija, listanje noktiju, opadanje kose, usporenost… Kao prvi pokazatelji.

Slede potom malo teže priče, teže urušavanje zdravlja.

Arteroskleroza je prvi pokazatelj. Mozak ne dobija dovoljno kiseonika jer ga organizam ne proizvodi dovoljno usled nedostatka hranljivih materija koje nestaju iz tela umesto da vežbanjem budu usmerene u telu.

Umor u ovakvim trenucima,nije posledica rada ili drugih opterećenosti već posledica izgladnjavanja. Kod srčanih bolesnika opterećanje ide direktno na srce. Kao u životu, kod prirodne selekcije, strada ono što je najslabije, najlošija karika puca.

Iza toga, naglim gobljenjem mase, se pojavljuju strije, koje se mogu pojaviti i u drugim fazama života, ali su sad nezaobilazne.

Sledeći stepenik na dole su depresija i česte promene rasploženja, jer dolazi do preopterećenosti izgledom, svim onim stvarima koje ste ranije ostavljali za rešavanje pa biste ih sad nagomilane odjednom rešili a to ne ide baš tako kako zamišljate.

zdrava-ishrana

Malokrvnost je takođe posledica dijete, nezaobilazan faktor koji vas dugotrajno može pratiti jer ste naglo izgubili stečen obrazac ponašanja ishrane. Istina, ona se može pojaviti u totalno drugim fazama, pod totalno drugim okolnostima kada iz nekih sasvim trećih razloga telo bude uskraćeno za potrebne nutrijente, ali kod izgladnjivanja je obavezno.Loša krva slika je baš ono što utiče negativno na ceo organizam.

Opuštena koža? Takođe nezaobilazna negativna pojava. Treniranjem se može izbeći ako nije u pitanju gubitak ekstremno velikog broja kilograma. Jednostavno, koža nema vremena da se prilagodi novom telu.Neke nehirurške metode, poput ultrazvuka ili radiotalasa mogu pomoći pri rešavanju opuštene kože te ponovnoj izgradnji kolagena i zatezanju.

Dakle, mislite racionalno, mislite pametno, ne zamenjujte jedan problem nizom novih. Mršavite postepeno, mršavite pod nadzorom, u saradnji sa nutricionistima, u dogovoru sa lekarom, uz pomoć trenera.

Gladovanje nije rešenje.