Zatezanje stomaka, odnosno abdominoplastika

Abdominoplastika, odnosno zatezanje stomaka, predstavlja jedan od zahvata koji potpadaju pod estetsku hirurgiju. Cilj ovog zahvata je zatezanje kože na stomaku, čine on postaje tanji i estestski gledano lepši. Šta se tačno radi ovde? Otklanja se višak kože sa stomaka, kao i masno tkivo sa srednjeg i donjeg dela stomaka, a sve to radi zatezanja mišića na stomaku. Ova operacija je preporučljiva za one koji imaju viseću kožu na stomaku, ali i kod žena nakon porođaja, ili generalno kod osoba koje su izgubili veliki broj kilograma. Postoji više različitih tehnika za abdominoplastiku, a u zavisnosti od kompleksnosti operacije, ona može da traje od 1 do 5 sati. Ukoliko se obavlja delimična abdominoplastika, može da potraje do 2 sata.

abdominoplastika

Što se tiče potpune abdominoplastike, rez se pravi „od kuka do kuka“, odnosno neposredno iznad intimnog dela tela. Ovaj zahvat obuhvata i rez oko pupka, radi uklanjanje kože koja se nalazi oko njega. Nakon toga, koža se odvaja od stomačnog zida da bi plastični hirurg mogao da zateže mišiće. Da bi ovaj zahvat imao punu efikasnost, pacijentu se preporučuje da izvrši i zahvat pod imenom liposukcija, koja se koristi za uklanjanje viškova kože, kao i viška masti. Nakon operacije pacijent mora da nosi specijalan steznik, da bi se uklonila sva tečnost iz rane.

Delimičnom abdominoplastikom se pravi manji rez, a samim zahvatom se uklanjaju manje količine masti i kože nego što se to čini prilikom potpune abdominoplastike. Plastični hirurg zateže kožu nadole, nakon čega je otklanja. U određenim situacijama je potrebno odvojiti pupak od mišića ispod njega, da bi se spustio na nižu poziciju. Takođe, i ovde je preporučljiva liposukcija, i to na delovima tela gde su se delovi kože spojili nakon operacije.

zatezanje-stomaka-hiruski

Još jedna od vrsta abdominoplastike je i, takozvana, proširena abdominoplastika. U suštini, to je zahvat potpune abdominoplastike, uz poseban osvrt na maksimalno korigovanje (poboljšavanje) izgleda struka, i ujednačavanje stomačne konture.

Takozvano bočno zatezanje stomaka se koristi za zatezanje mišića stomaka i kože po horizontalnoj osnovi, pored klasičnog zatezanja po vertikalnoj osnovi. Glavni cilj ove vrste abdominoplastike jeste drastično poboljšavanje izgleda struka, i celokupnog izgleda celog abdomena.

Perifernu abdominoplastiku sačinjavaju zahvati proširene abdominoplastike i podizanja zadnjice, što znači da će pacijent imati ožiljak oko celog struka. Ukoliko se odlučite za ovaj zahvat, ne brinite, ožiljak nije mnogo vidljiv, a rezultati koji se postižu ovim zahvatom su sjajni, a naročito kod ljudi koji su izgubili veliki broj kilograma.