TOP 4 VEŽBE ZA VITKE BUTINE I ČVRSTU GUZU

Drage dame, odlučile ste da počnete da vežbate? Ali ne znate koje vežbe su najbolje za vas? Ako vam je ciljana zona ona koja je navedena u naslovu, prava stvar za vas su – ČUČNJEVI! Da, drage moje. Naravno, pod čučnjevima ne mislim na one koje radite svakodnevno, tokom spremanja kuće, igranja sa decom i slično. Ne ne!  Mislim na prave vežbe, koja vam mogu pomoći ne samo da učvrstite mišiće nogu (prednju i zadnju ložu), već i butine i guzu. Vežbe koje sam izdvojila za vas su idealne i lako sprovodljive za vežbanje kod kuće, tako da nema izgovora da ne možete da stignete u teretanu! Pa, da se bacimo na posao!

Naravno, kao pre svakog vežbanja, dobro se zagrejte.

Prva vežba – OSNOVNI ČUČANJ

Stopala postavite paralelno, u širini kukova ili ramena. Ako vam je to potrebno, ispružite ruke ispred sebe, da biste postigli bolju ravnotežu. Spust treba da izgleda kao da hoćete da sednete, a kolena ne treba da gurate napred, već treba da ih održite iznad vrhova prstiju stopala. Spuštajte se dok vam butine ne budu paralelne s podom. Dok se spuštate, treba da osetite pritisak u prednjoj loži, a kad ustajete u zadnjoj loži i guzi.

Druga vežba – PLIJE

Naziv ove vežbe potiče iz francuskog jezika, konkretno predstavlja termin iz baleta. Ova vežba je mnogo teža od prve vežbe. Stanite uspravno i ruke stavite na struk u obliku ćiriličnog slova F. Stopala raširite što više možete, prste prema spolja. Leđa držite ravno. Spuštajte se polako, sa ravnim leđima, a kolena terba da idu u pravcu prstiju, a ne napred! Spuštajte se koliko možete, i polako se podignite.

vezbe-za-zadnjicu

Treća vežba – FLAMINGO ČUČANJ

Ovo predstavlja još težu verziju čučnja. Balansiranje na jednoj nozi aktivira vam sve mišiće u nozi i guzi, pa čak i donji deo leđa. Stanite sa malo raširenijim nogama od širine kukova. Postavite jednu nogu iza sebe, savijenu u kolenu, podignutu naravno.  Kad nađete balans, odnosno, kad vam mišići ne drhte i kada se ne klimate, polako se spuštajte napred, sve dok grudi ne budu paralelne s podom. Onda se vratite u početnu poziciju, i dalje držeći nogu u vazduhu.

Četvrta vežba – MOLITVA ČUČANJ

Ova vežba je izuzetno korisna za sve delove mišića butine i guzu. Postavite stopala paralelno u širi položaj od širine ramena, i između kolena stavite laktove tako da ruke spojite i šake sklopite kao u molitvi. To će vam pomoći da fiksirate razmak između kolena, a i sama kolena. Početni položaj je sa napred nagnutim gornjim delom tela, zato što su vam ruke nisko postavljene. Podižite guzu polako gore, a onda je spuštajte takođe polako sve dok butine ne budu paralelno s podom.

vezbe-za-guzu

I to je to! Ukoliko ste početnice, ove vežbe radite u onoliko serija i ponavljanja koliko možete da izdržite, ali pazite da postepeno povećavate broj ponavljanja. Na kraju vežbe, obavezno odradite i vežbe istezanja, baš kao i na početku! Na kraju, do narednog teksta, vežbajte i (p)ostanite vitke!