TRENING KAO ANTITRENING

Nikada nije dovoljno samo odluciti nesto. Za sve treba osim odluke i sprovodjenje te odluke u delo. Da pocnemo sa na primer svakodnevnim pitanjima…. na pr gubitak tezine ili dovodjenje tela u neke ako ne idalne a ono zadovoljavajuce proporcije.

Odlucili ste se za dijetu ili neki vid treninga?

Da li ste se predhodno zapitali sta se tad desava u vasem organizmu?

Koliki sok stvarate svom telu?

Ja cu vam danas objasniti ili bar pokusati da objasnim neke stvari vezane za trening sa tegovima, kada moze da se javi ostecenje misica te posle treninga nastupa ona bolna faza pri silsku niz stepenice ili neki osecaj najcesce u nogama koje vucete kao da vam je neko vezao teret za njih.

Kada nasilno istezemo misice sa velikim opterecenjima dolazi do cepanja vlakana misica. Mikroskopska dakako, ali usled njih osecamoi bol i nase telo trpi traumu. Svakim pokretom koji izaiva opterecenje nasih misica preko uobicajenosti dolazi do gubljenja ugljenih hidrata, aktiviranje proteina koji pospesuju misicnu masu i eto nama ono sto zovemo bol u misicima. Ucinili smo preopterecenje koje za posledicu ima ostecenje.

Kako dolazi do metabolicke neuravnotezenosti rastom kalcijuma u celijama to automatski dovodi do potrosnje celijske energije, limfa se gomila da bi ublazila posledice i uklonila ostecene celije a slobodni radikali se okupljaju na tim mestima delujuci u pravcu daljih razaranja tkiva na celijskom nivo. Dok nas organizam posalje svoju vojsku za borbu, sad sa slobodnim radikalima, vreme oporavka se povecava te sav ovaj luna-park u nasem organizmu traje i traje do izlecenja, sto podrazumeva obnavljanje energije koja je eto, uzalud i negativno utrosena.Potrebno je par dana za oporavak.

Mozda se ne slozite sa mnom, mozda kazete sovoljno je popiti andol ili neki slican lek. Mozda zaista verujete da se nista znacajno nije desilo, ali to sto cete popiti lek i misliti da je time sve reseno, varate se. Mozete ne osecati ali to ne znaci da nije doslo do funkcionalnih promena izazvane promeenama na celijskom nivou odnosno mikroskopskim cepanjem vlakna nasih misica. To sto se posle par dana osecate bolje nista ne znaci, jer vasem telu je potrebno stvarne dve nedelje za oporavak.

fitness-trening

Istrosenost energije mozete povratiti unosenjem glukoze? Ma da li je bas tako?! Mozete jesti cokoladu, secer med,piti pivo ili bilo sta slicno…. problem nije unosenje glukoze vec njen transport do celija koji ste poremetili.

Tek nakon sedmicu-dve mozemo pricati o obnovljenoj energiji kada imuno-sistem odradi svoje. Tek tada mozemo reci da nam se snaga obnovila i da smo oni stari, bez ukrucenosti misica kojima se tele stiti od bola.

Ako mislite da cete daljim upornim vezbanjem prevazici bol, varate se. Imuno-sistem radi svoje, kao sto smo vec konstatovali, to nema nikakve veze sa vasim samodokazivanje. Bolje je pricekati da se telo oporavi umesto da nastavite unistavanjem strukture misica. Dajte sansu zameni ostecenih vlakana pauziranjem od treninga bar sedam dana.

Kako je svako individua za sebe, prepoznacete vreme nastavka onda kad vam se vrati ceo pokret, bol nestane a otok koji je nastao gore pomenutim nagomilavanjem limfe splasne.