Trake za trčanje

Traka za trčanje predstavlja jako korisnu fitnes spravu koja omogućava angažovanje velikog broja mišića, pozitivno utiče na ceo organizam, a najviše pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem. Da bi je pravilno koristili, potrebno je da znate da pravilno trčite na njoj, da biste izbegli oštećenje zglobova, vezivnog tkiva, kao i druge povrede. Ukoliko dosad nikad niste trčali na traci, za početak samo hodajte. Nakon određenog perioda izgubićete osećaj nestabilnosti na njoj, pa ćete moći da povećavate brzinu, naravno u skladu sa svojim mogućnostima.

Kod trake za trčanje je dobro što možete tačno da odredite brzinu trčanja, kao i nagib terena, odnosno da je podesite onako kako vam najviše odgovara. Morate uzeti u obzir da nemaju sve trake za trčanje opciju za podešavanje nagiba terena! Ono što je takođe prednost ove fitnes sprave je i to što možete da pratite potrošnju kalorija, brzinu kojom trčite/hodate, dužinu puta koji ste prošli, kao i rad srca.

Podloga za trčanje na traci je veoma mekana, a ispod nje se nalazi ploča koja je naslonjena na male amortizere, što predstavlja veliko olakšanje za zglobove. Upravo ovo je najveća prednost trake za trčanje u odnosu na trčanje u prirodi ili na tvrdoj podlozi (betonu, asfaltu, itd.). Takođe, izuzetno veliku prednost trake za trčanje u odnosu na trčanje „napolju“ jeste to da ne zavisite od vremenskih prilika, a dok trenirate možete da gledate televizor, slušate muziku, čitate knjigu, itd.

traka-za-trcanje

 

Većina električnih traka za trčanje imaju unapred isprogramirane programe za trenig, koje možete koristiti onako kako vama najviše odgovara, a takođe možete kreirati sopstveni program treninga.

Nakon što pokrenete traku za trčanje, odnosno započnete trening, potrebno je da opkoračite traku i pustite da se pokrene bez opterećenja, a tek nakon što traka postigne startnu brzinu (oko 1 km/h), onda stajete na podlogu i koračate. Trudite se da se uvek nalazite na sredini trake, jer ako se nalazite u zadnjoj zoni može se desiti da skliznete sa trake. Tokom celog treninga trudite se da gledate ispred sebe, kako biste ostali maksimalno koncentrisani. Pre završetka treninga, prvo usporite traku i vratite nagib na nulu pa je tek onda ugasite. Nakon što se traka u potpunosti zaustavi, možete da siđete s nje.