Super obrok sa malo kalorija

Da biste svoj organizam održavali u dobroj i zdravoj formi, nisu vam potrebni samo vežbe, fitnes i aktivnosti. Pored ovih veoma bitnih stvari ono što upotpunjava i zaokružuje borbu za zdravim životom je i zdrava i izbalansirana ishrana. Jedan od tih primera takve ishrane je upravo ovaj. Ukoliko trenirate, i na treninzima potrošite dosta energije, ova salata će vam biti pravi izbor za osveženje. Ne morate da brinete da li ćete biti siti ili ne, jer tog problema nećete imati sa ovim obrokom. Takođe, sve što ste postigli na treninzima neće biti poništeno, zato što je ova salata dobro izbalansirana, sa svim potrebnim sastojcima.

Po određenim istraživanjima, da biste uneli trećinu preporučenog unosa vitamina C, potrebno vam je svega 220 grama bundeve. Zašto je bundeva dobra? Stručnjaci tvrde da je ona idealna za sagorevanje masnih naslaga, te u kombinaciji sa treninzima ima izuzetno dobar uticaj u ovoj oblasti. Pored toga, orasi (kao i većina koštunjavog voća) predstavljaju dobar izvor omega-3 masnih kiselina, a takođe su i dobar antioksidant, što je dobro za imunitet (prilikom borbe protiv prehlada). Pored toga što je dobar za borbu protiv masnih naslaga, ovaj obrok je takođe dobar i u zaštiti od srčanih oboljenja, zato što su orasi (pored navedenog) efikasni i u snižavanju krvnog pritiska i stvaranju trombova. E sad, šta je potrebno da biste napravili ovu „super“ salatu? Sastojci koji su vam potrebni su:

  • Bundeva (koju ste prethodno očistili od koštica), isečene na kockice;
  • 4 ili 5 supenih kašika maslinovog ulja;
  • Malo više od jedne kafene kašičice soli;
  • Oko 250 grama spanaća;
  • Svež sok od limuna (2 supene kašike);
  • Pola supene kašike senfa i
  • 3/4 šolje oraha.

Posle pribavljanja potrebnih sastojaka, treba znati i kako teče proces pripreme. Prvo je potrebno da rernu ugrejete na 230 stepeni. Nakon što je rerna zagrejana, u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje postavite bundevu, prelijte je jednom kašikom maslinovog ulja, i na kraju posolite sa jednom kašikom soli. Pečenje bi trebalo da traje 20-ak minuta, uz povremeno mešanje. Pečenje je gotovo kad bundeva omekša i dobije svetlobraonkastu boju. Nakon što je izvadite iz rerne, bundevu trebate pomešati sa spanaćem. Sve to trebate preliti prelivom od limunovog soka, ostatka maslinovog ulja, senfa i preostale soli. Nakon toga, pospite orahe.