Savremene bolesti tinejdzerskog doba – Anoreksija i Bulimija

U jednom od prošlih članka smo prošli kratko kroz anoreksiju. Danas ćemo se pozabaviti malo bulimijom.

Sama reč Bulimija u slobodnom prevodu sa grčkog znači „gladan da bi i vola mogao pojesti“. To je poremećaj u ishrani koji svoje korene vuče iz nekih svakom speciičnih problema psihološke prirode. Dok se anoreksičari izgladnjuju, bulimičari naprotiv jedu, često neumereno, prekoviše, a zatim izazivaju povraćanje, jednostavnim guranjem prsta u usta. Uz to ne retko koriste preparate za mršavljenje ili laksative i diuretike, radi sprečavanja dobijanja kilograma, a vrlo često koriste antidepresive za smanjenje anksioznosti. Bulimiji i anoreksiji su sklone uglavnom mlađe žene, u najčešće tinejdzerskom uzrastu, sve počinje tako što one najprene žele jesti, anoreksične odbijajući hranu, bulimičarke se pak prejedaju ali se očiste od nje. Obe populacije koriste sredstva za smanjenje apetita.Razlika je kao što rekosmo samo što anoreksičari potiskuju svoje porive, uključujući tu i seksualne , dok bulimičarke preteruju u svemu te su ne retko promiskuitetne,

gojaznost

Veoma je važno prepoznati ove znake, veoma je važno da svoju želju za deinicijom svog tela oblikujete u svojoj glavi razlikujući dobro od lošeg, veoma je važno definisati svoj problem, ma sve je važno…

Ako bi sad krenuli sa posledicama koje uzroci ovih oboljenja uvek dočekaju svoje konzumente, kao krajnji rezultat je smrt. Kao predhodni rezultat je dug spisak zdravstvenih problema koji prate bolesnika dugo, dovodeći ih i do agonija.

U periodu tinejdzerskog uzrasta potrebno je raditi na samopouzdanju i samopoštovanju svoga tela i svoje ličnosti.

Ukoliko mislite da vašem telu treba smanjiti broj kilograma, to možete učiniti na više načina. Postoji toliko sportiova koji će istopiti masne naslage ali zadržati pri tom mišićnu masu, zadovoljavajuću krvnu sliku, zategnuti vaše telo a trošenjem energije pri treninzima će pozitivno uticati na vašu psihu, kao što će pozitivno uticati i rezultati treninga.

bolest-mrsavljenja

Bavljenje sportom ili fitness-om definitivno će sprečiti tok bolesti ili bar umanjiti. Potrebno je najpre definisati ovaj problem a to je lako utvrditi jer ono što objektivno se prepoznaje jeste nagli gubitak težine što okolina može da zaključi a od subjektivnih činilaca tu su povremeno ili svakodnevno povraćanje, oticanje želudca, pojava sluzi u nosu, kvarenje zuba, bolesti desni, poremećeni ritam srca, grčevi u mišićima, krvna slika u haosu. Ne retko bulimičari su sloni samoubistvu zbog depresije dok anorksičari jednostavno pristanu da legnu u krevet i umru.

Psihoterapija je obavezna kod oba vida ovih oboljenja a opet, napominjem, jako je važno uključiti obolelog u neki sport. Bilo koji. Savetovanje o ishrani je takođe bitno.