Od svih profesionalaca i od poluprofesionalaca ako ih budete pitali za mišljenje čime biste mogli da se bavite, kojim vežbama, kojim sportom, za početak bar, dobićete više nego sigurno dve preporuke, a to je ili brzo hodanje ili vožnja biciklom.Mnogi će vam još preporučiti bilo koji od borilačkih sportova Ili plivanje.

Postoji tako puno razloga da se ovim bavite ne samo amaterski ili iz hobija, već da vam bavljenje ovom vrstom sporta postane svakodnevnica, navika, moto. Razlozi su više nego očigledni – dovešćete sebe u kondiciju, smanjićete automatski kilažu, bavljenje oviom vrstom treninga oblikovaćete telo, bitno očuvati I pospešiti vaše zdravlje… povećanje potrošnje energije automatski snižava krvni pritisak, sagoreva masti.Sa naprezanjem mišića dovodite do muskulaturne zategnutosti a smanjićete stres i napetost.

Pri vožnji biciklom, vaš trening bi trebao da traje bar 30 min i to tako da prvih pet bude lagano zagrevanje kao i zadnjih pet a onih dvadesetak minuta pojačan ali kontinuiran bez nekih naglih promena.

U toku jednog minuta broj okretaja pedala bi trebao biti oko 88-92. Isto toliko bi trebao da se kreće i broj otkucaja. Pijte veće količine vode,

pocetnici u sportu

Imajte u vidu da vožnjom bicikle ne vežbate samo noge, ali da ste njih najviše stavili u pogon. Sva ova pravila važe i za vožnju rolera, kao i za brzo hodanje.

Ako se odlučite pak za plivanje nećete pogrešiti. Naprotiv, pored borilačkih veština, plivanje je sport koji relaksira celo telo jer u njemu učestvuju svi mišići.

Plivajte 10 min u kontinuitetu nije bitno kojim stilom, kojom brzinom, važno je da ne stajete a da se pri tome ne naprežete. Privanje ne bi smelo da prelazi šezdeset odsto srčane frekvencije. Za početak ne morate plivati više od dva puta po deset minuta u kontinuitetu, Tih dvadesetak minuta će biti sasvim dovoljno za početne treninge.

Najbitniji jeste da se dobro zagrejete pre plivanja da bi se vaše telo adaptiralo na vodu i da naravno to uradite uz vežbe disanja. Kada krenete sa plivanjem neka prvih par minuta budu spori, opušteni sa dubokim disanjem i sa dužim zaveslajima ruku. Takvi treba da su vam i poslednji minuti treninga…usporeni, smirujući sa kombinovanim tehnikama, obaveznim izdasima vazduha pod vodom.

Za sve sportove važi pravilo:Na kraju rastresite svoje telo vežbama rastezanja.