Hiljade godina bavljenja herbalnom medicinom u Indiji dovele su znanja i terapije gotovo do savršenstva. Neka teška stanja i bolesti sa kojima moderna medicina teško izlazi na kraj mogu se relativno lako pobediti primenom terapije lekovitim  biljem . Poznata širom sveta pod imenom ajurveda, u mnogim oblastima Indije i danas je najzastupljeniji a negde je i jedini način lečenja. Prvi pisani tragovi o ajurvedi potiču iz vremena hiljadu godina pre Hrista, a sam taj pojam označava nauku o životu koja proučava sav živi svet – biljke, životinje i ljude.

Gotu kola – U medicinske svrhe koristi se koren i list. Pojačava moždane funkcije, uključujući pamćenje, usporava starenje, deluje i spolja i iznutra – stimuliše kolagen i obezbeđuje mladalački izgled kože, jača krv, nerve i kosti. Odličan je diuretik i atioksidans, pomaže kod nervnih problema, reumatizma, urinarnih infekcija, epilepsije, demencije, poboljšava pamćenje, čisti krv, uravnotežava krvni pritisak, pomaže kod polnih bolesti, kancera, hermoroida, tuberkuloze, kožnih bolesti…

Zimska trešnja – Delovi koji se koriste: koren i listovi. Tradicionalna ajurvedska primena: Prehranjuje nerve i poboljšava nervni sistem kako bi se tokom stresnih situacija zadržala smirenost. Takođe je dobar za ljude koji se bave fizičkim radom ili koji puno vežbaju. Deluje kao tonik za bolju vitalnost i dugovečnost. Poseduje afrodizijska svojstva, naročito za muškarce, jača imunitet… Ašvagandu bi uvek trebalo koristiti sa drugim biljkama – kao što je sladić – kako bi se uravnotežili mogući efekti (naročito za srce).

Beli slez – Delovi koji se koriste: koren, listovi, seme i stabljika. Tradicionalna ajurvedska primena: Bala je pre svega poznata po davanju otpornosti ili unutrašnje snage. Pomaže u balansiranju količina muških hormona, testosterona, i povećava seksualnu želju

Ogrozd –koji se koriste: zrelo voće, suvo voće, semenke, lišće, koren, kora i cvetovi. Amalaki voće zahteva pedantan proces pripreme za korišćenje, koji se sastoji od 21 koraka (kuvanja?) na tihoj vatri, radi održavanja snage vitamina i minerala kao i biološke inteligencije ove izuzetne biljke. Tradicionalna ajurvedska primena: Podmlađuje, često se koristi bez dodataka drugih biljaka. Odličan je izvor vitamina C, koji je u ovom plodu vezan za tanine koji ga štite od toplote i svetlosti. Pojačava apsorpciju kalcijuma, pa je odličan za zdravije kostiju, zube, kosu i nokte. Jača krv, posebno hranljiv je za oči, jača srce i sve mišiće, reguliše varenje.

Maslačak – Koristi se kod urinarnih i problema sa jetrom. Listovi su često korišćeni kao diuretik, jer podstiču izbacivanje soli i vode iz bubrega, čime se sprečavaju urinarne infekcije. Koren pozitivno deluje na jetru i žuč. Za dobre diuretičke efekte preporučuje se 500 mg maslačka u prahu do triput dnevno ili 5-10 ml tinkture tri puta dnevno. Za jetru i detoksikaciju bubrega: 2-8 grama suvog korena maslačka tri puta dnevno.

Bosiljak – Bosiljak se koristi i u svežem i u suvom obliku. U ajurvedi se bosiljak koristi za održavanje i zdravlje respiratornog trakta. Čaj od bosiljka može pomoći u čišćenju pluća i respiratornih organa. Takođe se koristi za smirivanje stomačnih poremećaja i za poboljšanje varenja. Kao blaga prirodna pomoć za spavanje, bosiljak povećava kvalitet sna. Ulje od bosiljka podstiče mentalnu bistrinu i često je deo stimulativnih preparata. Bosiljak koji gajite u svojoj kući oslobađa od toksina u okolini. Suvi bosiljak je aromatičan i koristi se kao dodatak supama i čorbama.

Karanfilić – U ajurvedi se smatra da karanfilić poboljšava cirkulaciju, varenje i metabolizam, a pomaže i u savladavanju stomačnih poremećaja kao što su gasovi, nadimanje i mučnina. Esencijalno ulje karanfilića koristi se kao sastojak u proizvodima za oralnu higijenu za zdrave zube i svež dah. Lovorov list Lovorov list koristi se u čajevima za ublažavanje respiratornih problema i varenja.

Korijander – Seme korijandera dobro je za varenje, podsticanje apetita, kao pomoć u borbi protiv alergija i u čišćenju krvi. Može se kombinovati sa ostalim ajurvedskim biljkama kao što su kurkuma u prahu, kumin, paprika, čili i morač. Obuhvaćen je u mnogim formulama zbog njegovih lekovitih svojstava. Koristan je kod varenja, povećavanja apetita, umirivanja stomačnih poremećaja i za održavanje zdravlja zglobova i respiratornog sistema.

Oraščić – Prirodna pomoć za bolji san, koji se obično uzima zajedno sa toplim mlekom pre odlaska u krevet. Stimuliše apetit

Cimet – Kora cimeta često se koristi u ajurvedskim herbalnim preparatima za povećanje biosposobnosti ostalih biljaka. Koristi za balansiranje varenja i ublažavanje stomačnih poremećaja. Od kombinacije sa ostalim biljkama i začinima, kao što su đumbir i crni biber, može se skuvati herbalni čaj za ublažavanje nelagodnosti povezanih sa hladnoćom. Njegovo ulje se koristi za ublažavanje glavobolja i za zdrave zglobove.

Crni biber – Crni biber se u ajurvedi smatra lekovitim začinom. Ima pročišćavajuće i antioksidantno svojstvo i povećava biosposobnost – pomaže u transportu korisnih sastojaka ostalih biljaka u različite delove tela. Pomaže u slobodnom protoku kiseonika u mozak, boljem varenju i cirkulaciji, pojačava apetit i pomaže u održavanju zdravog respiratornog sistema i zdravih zglobova.