Kako krenuti sa vežbama za mršavljenje?

Ukoliko ste odlučili da višak kilograma skidate na pravilan način, odnosno vežbanjem i treninzima, morate imati u vidu nekoliko bitnih stvari. Pre nego što odaberete najbolju aktivnost za trening, uzmite u obzir vaše godine I trenutnu kondiciju. Ako dugo niste vežbali, prihvatite da niste u kondiciji, što znači da je najbolje da prvo krenete sa pešačenjem. Mnogi nisu upoznati sa činjenicom da pešačenje može biti dobro isto kao džoging, ukoliko podignite broj otkucaja vašeg srca u minuti do nivoa na kom organizam sagoreva više kalorija. Ovo možemo nazvati i laganiji kardio trening.

Nepisano pravilo je da ljudi koji posle duže pauze počnu da vežbaju žele da smršaju što pre, odnosno za što kraće vreme. Moram vam reći da je ovo opasna zamka koja dovodi do povreda, a upravo pešačenjem mogućnost povređivanja dovodite na minimum. Stoga, da biste se vratili u kondiciju, svakodnevno pešačite (za početak 30 minuta dnevno, 5 puta nedeljno), a kasnije povećajte na 45 minuta svaki dan. Kad osetite poboljšanje kondicije, ostaje vam mogućnost nastavka dosadašnjeg sistema treninga (sa ubrzanjem tempa i produžavanjem vremena izvođenja), a možete i da pokušate sa džogingom.

Formula za mršavljenje je jednostavna – sagorite više kalorija nego što ih unesete! Prilikom džoginga ili pešačenja broj kalorija koje telo sagori zavisi od brzine kojom izvodite aktivnost i od tipa terena (uzbrdica-nizbrdica), a naravno i od godina života i stanja organizma. U suštini, džogingom možete sagoreti više kalorija, ali on stvara veći stres i veću trauma na koštano-mišićni sistem. Ovo ne znači da ne trebate da džogirate, već upozorenje da džogirate jedino ako je vaše telo spremno na to!

kako-smrsati

Takođe, bitna stvar je i raznovrsnost treninga. Menjajte intenzitet i trajanje aktivnosti, jer time trošite više kalorija, menjajte vrstu aktivnosti (pešačenje, džoging, plivanje, bicikl, planinarenje), jer, što više različitih aktivnosti obavljate, manje su šanse da vam se obnavljaju iste povrede, a i unećete određenu dozu zanimljivosti u vežbe.

 

Jako bitna stvar je da vam treninzi od početka budu zabavni i zanimljivi, da biste ih lakše prihvatili i zavoleli. Naravno, podrazumeva se da ćete vremenom pojačavati vežbe, da ćete uvesti vežbe istezanja i oblikovanja, a tek onda preći na tegove. Do tada, samo polako. Pored ovoga, malo je reći da morate da promenite i navike u ishrani, bez kojih nema potpunih rezultata!