Kad se pomisli na masiranje i masažu, dolazimo do velikog spektra mogucih masaža. Ono sto izdvaja ajurvedske masaže jeste da se ovaj vid masaže se može primeniti i na bebama, i na deci, kod trudnica i ljudi u poodmaklom životnom dobu.

Ayurveda masažama postižemo otklanjanje napetosti u mišićima i tetivama te se preporučuje pacijantima sa bolom, bez obzira da li su bolovi nastali kao posledica bavljenja fizičkim aktivnostima ili sportom, i onima koji su u fazi oprovka nakon povreda gde se tretira vezivno tkivo dubljih slojeva mišića kao u slucajevima razbijanja fibroza, da bi se telu vratila pokretljivost i otklonio bol.

Ayurveda masaže rade principom stimulacije odredjenih marma tački za protoke energije, odnosno na stimulaciji određenih energetskih zona na telu, te se tako dolazi do opuštanja mišića celog tela, ubrzavanja metabolizma i detoksikcje organizma,dolazi do poboljšanja periferne cirkalucije i prokrvljenosti, poboljšava se rad limfnih kanala.Ujedno se odvija izbacivanje tečnosti iz masnog tkiva podiže se nivo energije a celo telo je osveženo.

Ayuverda se primenjuje i kod kožnih oboljenja jer se kombinuje sa biljnim uljima. Odlicn rezultati se vide kod oboljenja Psorjaze koja je hronična bolest kože i koja se manifestuje na različite načine a javla se u svim uzrastima.

masaza

Svoju primenu ayuverda masaža nalazi i kod kožnih bolesti uzrokovanih mikroorganizmima – bakterijama, virusima i gljivicama.

Najbolju promenu i izlečenje vidimo kod ekcema i urtikarija.

Za ovakav vid lečenja se uz masaže takodje primenjuje lečenje indijskim biljem.

Gojaznost je moderna bolest današnjice gde indijska masaža dolazi do punog izražaja.

Problemi digestivnog trakta, migrenske glavobolje, anksioznost i depresija, artritis i stres su takodje rešivi problemi kombinacijom lekovitog bilja i indijske masaže.

Uopšteno gledano ayuverda tehniku srećemo u svim ostalim tehnikama masaža, ali njena prednost nad ostalim je primena lekovitog bilja i etericnih ulja kojima putem utrljavanja u kožu i mišice postižemo brže i bolje rezultate.