Uz pomoć pilates lopte možete lepo oblikovati telo i mišiće. Uz to, vežbanje na njoj je veoma popularno, a prvenstveno zato što je zabavno. Ovaj vid vežbe ne samo da dodatno aktivira I jača mišiće, već dodatno poboljšava izdržljivost, koordinaciju, fleksibilnost, I čini da vežbanje bude opuštajuće. Pilates lopta je odlična kako za smanjenje bola u leđima, tako I za bolje držanje tela. Stoga, kad god imate mogućnost, zamenite stolicu loptom I sedite na nju. To će vaše telo držati u pravilnom I uspravnom položaju, a vi ćete (nesvesno) podupirati mišiće u centralnom delu tela I u leđima. A da biste osetili efekte vežbanja pilates loptom, u nastavku teksta je opisano 5 najboljih vežbi uz ovaj fitnes rekvizit.

Vežba 1 – Lezite na pod, ruke držite pored tela, a nogama se oslanjajte na loptu. Zategnite telo i podignite kukove od poda. Koncentrišite se kako biste održali stabilnost. Lopta će “pokušati” da vam se izmakne, ali ne dozvolite joj. Zatim polako kukove spuštajte na pod. Ovu vežbu ponovite bar 10 puta.

Vežba 2 – Ponovo lezite na pod i savijte noge tako da vam kolena budu iznad kukova, a stopala stavite na loptu. U ovoj vežbi vi treba da se dižete, a lopta da ostane na mestu. Zategnite mišiće nogu i stomaka i podignite kukove najviše što možete. Zatim se vratite u početni položaj. Vežbu ponovite 4-5 puta.

vezbanje sa pilates loptom

Vežba 3 – Lezite na pod, ispružite noge, a loptu držite takođe ispruženim rukama iznad glave. Polako podižite gornji deo tela i naginjite se napred prema nogama koliko god možete. Ovu vežbu ponovite 7 puta.

Vežba 4 – Lezite na pod, povucite kolena ka grudima, a ramena i vrat podignite od poda. Loptu držite iznad nogu. Zatim, istovremeno počnite noge da ispružate napred, a ruke da povlačite nazad, sve dok ne dođu u dijagonalu. Ponovite 7 puta.

Vežba 5 – Lezite na pod, povucite kolena ka grudima, a ramena i vrat podignite od poda. Loptu držite iznad nogu. Ispružite desnu nogu napred, tako da sa podom formira ugao od 45o. Dok ste u ovoj poziciji, prebacite loptu na levu stranu koliko god možete bliže podu, ali bez da ga dodirnete. Zatim se sa loptom krećite u desnu stranu, a istovremeno savijte desnu nogu, a levu ispružite napred. Vežbu ponovite 8 puta.