5 NAMIRNICA ZA EFIKASNIJI OPORAVAK MIŠIĆA

Samo vežbanje, naporno ili ne, nije dovoljno. Morate pažljivo dab irate namirnice koje ćete unositi u svoj organizam, a pogotovo pre i posle treninga. Ako želite efikasnije rezultate, pojedite neku od ovih pet namirnica nakon vežbanja.

CVEKLA – Ovo neobično povrće ima crveni pigment koji se zove betacijanin, a služi nam kao odličan antioksidans, pomaže pri prenosu kiseonika u mišiće i ublažava grčenje mišića. Pripremite je na omiljeni način: kuvanu, pečenu, narezanu ili izrendanu u salati.

JAJA – Jaja su bogata proteinima, pa se smatraju jednim od najboljih obroka nakon treninga jer pomažu pri oporavku tkiva, a mišićima daju snagu.

GRČKI JOGURT – Porcija od 1,7 dl grčkog jogurta ima 14 grama proteina i samo 100 kalorija. Uz sveže voće, ovaj jogurt postaje idealan izbor obroka nakon treninga.

devojka-vezba-u-teretani

LUBENICA – Iako nije još počela sezona lubenica, nije na odmet da na vreme imate na umu najbolji način da se osvežite nakon treninga. Ukusna i osvežavajuća lubenica će vam pomoći da se rehidrirate nakon vežbanja i obezbedite telo potrebnim nutrijentima. Skoro 92 procenta lubenice je voda, a porcija od dve šolje lubenice ima samo 80 kalorija.

ĆURETINA – Ćuretina je odličan izvor proteina koji su nakon treninga preko potrebni vašem telu za oporavak. Količina potrebnog proteina varira od osobe do osobe, ali ako se bavite kardio vežbama poput trčanja onda vam je potrebno oko 1,2 do 1,4 grama proteina po kilogramu telesne težine, a ako upražnjavate treninge snage trebalo bi da unesete u organizam 1,6 do 1,7 grama po kilogramu telesne težine.